FRÅGOR OM BETONG

KAN MAN ANVÄNDA FORMARNA MÅNGA GÅNGER?
Absolut – de tillverkas i en elastisk och tålig plast. De flesta är mycket enkla att få ur, och går helt enkelt inte sönder. Ett par formar kräver lite mer tålamod och tips för att få loss formen. Läs i beskrivningen som följer med varje form.

HUR KAN BETONGENS YTA BLI SÅ BLANK?
Det beror på formarna. Högblanka formar ger helt enkelt blanka ytor. När formen blir gammal och sliten blir den matt, men fortfarande lika slät.

HUR FÅR DU BORT ALLA LUFTBUBBLOR?
Lägg ett millimetertunt lager först – klappa och gnugga bort luftbubblorna. Det viktiga är att vara noga med det första lagret! Lyft och titta genom den transparenta formen – ta bort bubblor du ser och kolla igen.

DIN BETONG SER SÅ VIT UT?
Olika fabrikat varierar mycket i nyans. Det beror på varifrån de tar sin cement och sand. Jag använder Finjas betong som är ljusare än de flesta.

VILKA FÖREMÅL SKA MAN ARMERA?
Saker som är tunna i förhållande till hur stora de är. Till exempel en bordskiva. Markplattorna behöver vara 5 cm tjocka för gå på och slippa armera.

KAN MAN TÄTA BETONGKRUKOR?
Att göra krukan lika vattentät som en vas är i stort sett omöjligt. Att nå halvvägs är ingen större idé, varför jag väljer att acceptera att betong är ett poröst material. Sätt tassar under krukor inomhus och välj växter som vill ha sparsamt med vatten.

JAG VILL HA MITT BETONGBORD LIKA TÅLIGT SOM GLAS!
Tyvärr, det finns ingen sådant medel. En helt tät ytbehandling rekommenderas inte på porösa material. Risken är stor att fukt kommer in under en tät ytbehandling och gör den ful. Proffsen lägger först på en Sealer som tränger ned och binder kalkavlagringarna och ovanpå ett ytskikt som stöter bort vätska och fett.

SKA MAN BEHANDLA ALLA FÖREMÅL?
Jag behandlar alltid bordskivor men bara vissa andra föremål, för att slippa fläckar från fet mat eller kaffe och vin. Grytunderlägg och ljusstakar kan vara bra att skydda mot matfläckar och fet stearin. Eller ett fat som jag ska lägga frukt på. Smörj in med Betongvax som inte gulnar och ger en halvmatt finnish, eller med Steinfix som blir blankare och lite gulare.

FINNS DET ANDRA SLÄPPMEDEL ÄN VANLIG MATOLJA?
Luftbubblor vill gärna fastna i fet olja. Non-stick spray (PamSpray) minskar risken för eftersom den inte är lika fet. PamSpray finns bland amerikanska varor i större matvarubutiker. Släppmedel från betongindustrin är svårt att få tag i och avlämnar en vit hinna på pigmenterad betong.

MATTEJP ATT FÄSTA DEKOR MED
Mattejpen ska vara med vävstruktur för att vara stark. Kolla i din butik om tejpen verkar tillräckligt stark och vidhäftande.

TA BORT MATTEJP
Dra bort med den med fingrarna/naglarna torrt. Du kan också använda en "tejpboll" som tuggummi och dutta för att dra bort resterna. Diska formen och ta bort de sista resterande med scotchsvamp, diskmedel och varmt vatten. Klet som ändå inte vill gå bort, använd rödsprit. Räcker inte det heller – ta lite aceton på en trasa.

VARFÖR BLIR DET FEL...

MITT RESULTAT BLIR INTE LIKA BLANKT TROTS ATT JAG HAR DINA FORMAR?
1. Betongen kan ha torkat för fort. Lägg ALLTID plast över, och låt aldrig torka i solen.
2. Lät du betongen torka två dagar i formen? Annars hinner inte den blanka ytan härda klart.
3. Dålig kvalité på betong. De billigaste är oftast inte lika bra och innehåller mer sten och mindre cement.
4. Gammal, dålig betong. Betong är färskvara som håller minst 1 år om den förvaras torrt. Se datum på säcken.
5. Den blanka formen slits och blir matt efter hand. Gammal form blir matt – men fortfarande lika slätt.

DET ÄR HOPPLÖST ATT FÅ BORT ALLA BUBBLOR!!!
1. För mycket olja i formen gör att bubblorna fastnar.
2. För mycket vatten kan generera fler bubblor ju mer du håller på.
3. För lite vatten gör att betongen har svårt att rinna ut.
4. Ha inte för bråttom när du blandar. Blanda länge och låt den jäsa. Titta nära betongen efter luftbubblor så att den slutat “smattra” när du börjar fylla formen.

VARFÖR HAR JAG SVÅRT ATT FÅ LOSS FORMEN?
1. Det är vacuum i formen
2. Inget släppmedel
3. Betongen har fått torka fast längre än 2 dagar.
4. Formen är fylld till bredden. Lämna alltid några millimeter så att föremålet kan "ramla" ner när du vänder på formen.
5. Mycket dekor med dubbelhäftande tejp gör den svårare att få loss.

HUR SKA JAG FÅ LOSS DEN?
1. Spola varmvatten på plastsidan av formen. Plasten vidgar sig, vacuum släpper och dubbelhäftande tejp mjuknar. Ta det lugnt och ha tålamod.
2. Vissa föredrar att skära upp besvärliga formar i kanterna. Uppskuren form kan lätt tejpas ihop med silvertejp innan nästa gjutning. Det kan gälla Fågelbad Hjärta, Fågelbad Halvklot och Ljusstake C-form.

VARFÖR HAR VACUUMFORMADE GJUTFORMAR SMÅ PRICKAR?
Dessa små prickar är sughål som är nödvändiga vid vacumformning. Det finns sughål på ALLA formar som inte är helt släta – för att plasten ska kunna sugas ned och följa mönstret. Ju mer detaljerat mönster, ju fler sughål. Prickarna syns knappt på betongföremålet, vilket du kan se själv på alla bilder.

På svenska In English